|
Forum Osiedle przy Młynie - Reda
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
olo
Początkujący
Dołączył: 24 Cze 2006
Posty: 19
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: młyńska Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 19:03, 03 Lut 2008 Temat postu: Płyta indukcyjna |
|
|
Mam pytanie, zamierzam kupić płytę indukcyjną i szukam kogoś, kto takową używa – jak ona się sprawdza? Proszę o opinię słyszałem same pozytywy może ktoś to potwierdzi, a może komuś się nie sprawdza?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
aswywiadu
Trochę już popisał
Dołączył: 13 Sty 2007
Posty: 137
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 19:14, 03 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Chociaż ja mam płytę zwykłą to bardzo żałuje tego zakupu że nie dołożyłem paru złoty do indukcyjnej. Z jednego powodu, łatwości w utrzymaniu czystości. Tą zwykłą trzeba co chwilę czyścić specjalnym środkiem bo jak jest ciepłą to jej nie możesz dotknąć i wszystko do niej przywiera. A indukcyjna po sekundzie jest zimna i tego problemu nie ma.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ewa1978
Trochę już popisał
Dołączył: 30 Sty 2008
Posty: 78
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Reda-Obwodowa
|
Wysłany: Nie 20:53, 03 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
przy płycie indukcyjnej przede wszystkim zaoszczedzi sie prąd ,jest to róznica 30-40% mniej niż przy zwyklej plycie.2litry wody w czajniku gotujemy na zwyklej okolo 10min,a na indukcyjnej okolo 4min.Fakt,ze trzeba miec garnki ze stali szlachetnej lub nierdzewnej z grubym dnem,ale warto i w te gary zainwestowac okolo 200-300zl komplet,ale rachunki za prąd będą mniejsze..to fakt
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
olo
Początkujący
Dołączył: 24 Cze 2006
Posty: 19
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: młyńska Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 21:59, 03 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Właśnie to są plusy słyszałem o głośnym działaniu tych kuchenek i problemach ze smażeniem- ale czy to prawda to nie wiem. Stal nie musi być szlacheta tylko z magnetyczna- magnes powinien przywierać do niej
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
marcinek79
Powieściopisarz
Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 417
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 9 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Młyńska 7 Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 10:20, 04 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Stal szlachetbna - zapewne u koleżanki w domyśle - stal nierdzewna... a nie np aluminium.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
warmus
Pismak
Dołączył: 04 Cze 2006
Posty: 226
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: 37b
|
Wysłany: Czw 1:06, 07 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
jak kupowałem sprzet to zastanawiałem sie na indukcyjna ale sprzedawca mi odradził mimo ze byla troche drozsza. plyta jest zimna nie ma mozliwosci zeby sie oparzyc, nie nagrzewa sie pod wplywem ciepla tylko poprzez indukcje .
Zasada działania
W gotowaniu indukcyjnym ciepło wytwarzane jest na zasadzie indukcji magnetycznej. Pod szklaną powierzchnią płyty znajduje się zwój indukcyjny. Po włączeniu wybranego palnika powstaje nad nim pole magnetyczne, które wprawia w mikrodrgania dno naczynia, co prowadzi do wytworzenia ciepła i energii. Proces rozpoczyna się w momencie, gdy na włączonym polu stanie naczynie z ferromagnetycznym dnem. Wtedy podgrzewa się jedynie dno naczynia, a nie cała płyta. Po zdjęciu naczynia płyta pozostaje praktycznie chłodna, ponieważ ciepło powstaje w naczyniu, a nie w płycie (płyta przyjmuje ciepło od gorącego garnka). Gotowanie na płycie indukcyjnej jest więc dużo bardziej energooszczędne, ponieważ ciepło powstaje jedynie w miejscu, gdzie jest potrzebne.
mysle ze teraz bym wziol indukcyjna ale co tam narazie jest ok
Post został pochwalony 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Poosia
Pismak
Dołączył: 23 Maj 2007
Posty: 161
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 17 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: przy Młynie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 16:01, 07 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
ja mam plyte z 2 polami indukcyjnymi i 2 ceramicznymi. ta indukcja to super sprawa mam zwykle garnki ze stali i naprawde szybko sie gotuje.. natomiast kuchenka nie działa glosno tylko ma takie drgania jakby co jakis czas- mi to nie przeszkadza, ale podobno kuchenki indukcyjne wytwarzaja bardzo duze pole magnet. i to jest minus..
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
olo
Początkujący
Dołączył: 24 Cze 2006
Posty: 19
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: młyńska Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 19:05, 07 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
A możesz napisać jakiej firmy masz kuchenkę? I jeszcze jedno pytanie a jak jest ze smażeniem?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
soniacz
Trochę już popisał
Dołączył: 06 Lut 2008
Posty: 87
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: W3 Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 21:21, 15 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
sadze ze juz nie oplaca sie kupowac "zwyklej" plyty- indukcja jest bardziej energooszczedna (co przy czekajacych nas podwyzkach pradu jest b.wazne); fakt ze szybko sie rozgrzewa i stygnie wiec nie ma problemow ze smazeniem (widzialem jak znajoma na zwyklej kuchence elektr. musiala podnosic patelnie i czekac az pole ostygnie;) wiec z mojego doswiadczenia uwazam ze nie warto oszczedzac paruset zlotych i lepiej kupic indukcje
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez soniacz dnia Pią 21:22, 15 Lut 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Poosia
Pismak
Dołączył: 23 Maj 2007
Posty: 161
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 17 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: przy Młynie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 22:06, 15 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
ja akurat mam mastercooka.
jesli chodzi o smazenie, gotowanie- szybciutko!!!!! a na ceramicznej no niestety baardzo dlugo, ale uwazam tak bo mam porownanie z indukcja, wielu znajomych kupilo ceramiczna a nie indukcje i sa bardzo zadowoleni.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ewa1978
Trochę już popisał
Dołączył: 30 Sty 2008
Posty: 78
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Reda-Obwodowa
|
Wysłany: Pią 22:56, 15 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
olo!
polecam ci model indukcyjnej TEKA GKST 60 14B za jakies 2000zl.Jest to jedna z tanszych modeli bo plyty indukc.są b.drogie.Pytalam o candy bo byla tania jakies 1570zl ale sprzedawca mi odradzil ze względu na brak serwisu w razie naprawy.Ten model Teki ma dodatkowo fun.rozpoznawania naczyn,co jest stosowane w droższych modelach ja juz sie zdecydowalam Teka jest najlepsza!!powodzenia pozdrawiam..
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
olo
Początkujący
Dołączył: 24 Cze 2006
Posty: 19
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: młyńska Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 13:31, 17 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Ta płyta którą polecasz jest chyba ceramiczno indukcyjna? nie chcesz całej indukcyjnej?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ewa1978
Trochę już popisał
Dołączył: 30 Sty 2008
Posty: 78
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Reda-Obwodowa
|
Wysłany: Pon 0:49, 18 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
olo to jest cala indukcyjna!!!!poczytaj.. znalazlam sklep gdzie kupie ją za nie cale 2000zl
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Śro 20:54, 20 Lut 2008 Temat postu: Teka GKST 60 I 4 B |
|
|
Mam włąśnie taką płytę. Ale przez przypadek i niechęć do odsyłania, reklamowania itp. Kurier przywiózł i na jednym liście przewozowym były 4 rzeczy gdybym nie chciał przyjać płyty musiałbym odesłać wszystko.
Diabeł tkwi w szczegółach w tym przypadku duuuże znaczenie ma literka "B" na końcu. W sklepie internetowym kupowałem GKST 60 I4 a dostałem I4 B. "B" - oznacza BASIC - czyli uproszczona. Jej cena wydałą mi się sporo niższa od konkurencji i nie przypuszczałem że sklep wprowadza w błąd. Różnica między I4 B a I4 polega na końcówce mocy takiej płyty. MOduły w I4 są nowszej generacji niż w I4B. W praktyce polega to na tym że I4B ma regulację mocy pola poprzez cykliczne włączanie i wyłączanie pola, np na "5" pole grzeje na maksa przez 1s i potem jest 1s przerwy, na "9" grzeje cały czas a na "1" 1s grzania i 6s przerwy. W I4 (bez "B") regulacja mocy jest płynna - tzn na "5" dostarczana jest moc do pola->garnka->zupki w sposób ciągły ale z 50% wydajnością - identycznie jak do połowy zmniejszony gaz na gazowej.
Minus nowszych modułów jest taki ze pola są łączone w pary i gdy np jedno pole z danej pary grzeje na "9" to drugie można włączyć maksymalnie na "5", wersja z "B" nie ma takiego ograniczenia. Dlatego patrząc w instrukcję I4B ma moc przyłączeniową chyba 7,4kW a I4 o ile dobrze pamiętam ok 5kW.
Ja sie juz do swojej płyty przyzwyczaiłem i jest OK, ale dużo bardziej byłbym zadowolony gdyby przysłali mi płytę na którą sie nastawiłem.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
olo
Początkujący
Dołączył: 24 Cze 2006
Posty: 19
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: młyńska Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 17:48, 21 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Czyli literka B nie ma wielkiego znaczenia wpływającego na jakość,szybkość gotowania?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Czw 23:17, 21 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Można sie przyzwyczaić do impulsowej regulacji mocy zamiast płynnej. Niemniej jednak wolałbym tę nowszą płytę - chociaż nowsze - bardziej zaawansowane moduły mocy mogą być bardziej awaryjne - a te sprzed 3-4 lat są chyba dobre skoro do tej pory produkują z nimi płyty.
Ciekawe jak działa regulacja mocy w płytach innych producentów, moze ktoś sie podzielić swoimi spostrzeżeniami?
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|